Italie: Sole, vino e asino – zon, wijn en ezel

Italië is het land van de pasta, de vino, de imposante cultuur, maar zeker ook van de prachtige natuur. Ezeltjetrekje werkt samen met een ezelverhuurder in Italië die mooie ezeltochten organiseert in Umbrië, Toscane en in Piemonte, het Alpendeel van Italië.
Wie de natuur in Italië te voet wil ontdekken, kan met de ezel enkele dagen op pad. De trekkings zijn geschikt voor gezinnen, maar ook voor mensen die gewend zijn om met de rugzak te wandelen, maar die de rugzak nu even af willen doen en het plezier willen ervaren om te wandelen met een gezellig maatje: de ezel.

Ezeltochten met en zonder (berg)gids

Ga je met je gezin op pad, dan krijg je twee ezels mee; een ezel draagt de bagage, een ezel draagt 1 kind tot max 35 kg. Het ezeltje met kind heeft een echt zadel, dat best comfortabel zit. Kinderen kunnen om en om op de ezel meerijden. Dus de kinderen zullen ook zelf moeten wandelen!

De ezeltochten zijn verschillend van zwaarte, ook afhankelijk van in welke regio je gaat wandelen. Tijdens de zomervakantie zijn de ezeltochten in Umbrië en Toscane vooral moeilijk vanwege de hitte. Dan moet je ’s ochtends op z’n laatst om 8.00 vertrekken en wandelen tot maximaal 14.00 uur. Daarna is het te heet. Deze ezeltochten zijn sowieso heel goed te doen in de lente, voorzomer en in het najaar.
Wanneer je een van de ezeltochten wil reserveren, vul dan het reserveringsformulier in. Ezeltjetrekje stuurt je dan een voorstel op, aan de hand waarvan je kunt besluiten wat je doet.

Ezeltocht in de bergen van Piemonte en Trentino

De ezeltochten in de bergen van Piemonte (oostelijk deel van de Alpen) en in Trentino – de hoge bergen ten zuiden van de Dolomieten - zijn deels ook geschikt voor families met oudere kinderen vanaf 10 jaar. Voor families die al enige ervaring hebben met bergwandelingen. In Trentino kun je ook dagtochten met ezels doen met jongere kinderen, ook met een ezeltje met zadel. Je wandelt dan vanuit de berghut.

NB: Alle hieronder genoemde ezeltochten zijn in dagen en eventueel in afstanden aan te passen. Dat heeft natuurlijk ook een verandering in prijs tot gevolg.
Wanneer je een ezeltocht aanvraagt, geef dan aan hoeveel dagen jullie willen wandelen, dan maakt Ezeltjetrekje een offerte voor de door jullie gewenste ezeltrekking.

Umbrië: de vallei van de Nera rivier

Umbrië klooster San Felice

De Valnerina vallei is een van de mooiste valleien van de Appenijnen. Dit is een rondwandeling van 4 dagen vanaf Pianciano, Umbrië. Jullie lopen door bossen en alpiene hoogten tot 2500 m. Onderweg kome je oude bruggen, kastelen, forten en kloosters tegen.
Je loopt tot 6 uur per dag, hoogteverschil 500 a 600m. Dat maakt deze ezeltocht gemiddeld zwaar. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen – op de ezel – de tocht aan als ze, en de rest van het gezin, al eerder in de bergen hebben gelopen.

Dag 1
Je ontmoet de ezelverhuurder en de gids in Spoleto – wandeltocht van 4 uur van Pianciano naar Spoleto. Overnachting, diner en ontbijt in hotel. Lunch kopen voor de komende 2 dagen in Spoleto of bestellen in de agriturismo onderweg.

Dag 2
Jullie gaan nu zonder gids zelf op weg van Spoleto naar Castel San Felice, een gehucht met klooster en het onvermijdelijke oude kerkje. Overnachting, diner en ontbijt in een agriturismo.

Dag 3
OP weg met jullie ezel van San Felice naar La Macchia – 5 a 6 uur lopen. Overnachting, diner en ontbijt in een heerlijke agriturismo. Lunch bestellen bij agriturismo.

Dag 4
Terug naar de ezelverhuurder, weer zo’n 6 uur lopen. Einde van de ezeltocht.
Het arrangement voorziet niet in een overnachting voor en na de ezeltocht. Dat kan natuurlijk wel gereserveerd worden. Reken op 55 euro pp extra inclusief ontbijt en diner.

Prijs: € 542,- per persoon: Inbegrepen zijn 4 overnachtingen, diner, ontbijt 1 ezel+materiaal, 1 dag wandelen met een gids. Niet inbegrepen de lunches. Extra ezel met zadel voor een kind is € 140,- .Kinderen tot 12 jaar krijgen korting ongeveer 10%.

NB: Er is ook een 6-daagse ezeltrektocht in dit gebied beschikbaar - € 750,- per persoon

Reserveer deze ezeltocht>>

Trentino: de bergen in vanuit de berghut

Dagtochten vanuit de berghut – 3 overnachtingen
dag 1:
Aankomst na 15.00 uur. Gemakkelijke tocht van 4 uur naar Monte Creino – met uitzicht op het Garda Meer. Jullie maken kennis met de ezel, met jullie gids die vertelt over de begeleiding van de ezel en jullie ervaren hoe je wandelt op een wandelkaart.

Dag 2
Wandeltocht 4 uur naar de Val di Gresta – een vallei waar biologische landbouw floreert.
In de namiddag, na terugkomst heerlijk relaxen bij jullie berghut, met zwembad!

Dag 3
Een pittige wandeldag: zes uur wandelen, 900 m hoogteverschil; Dagtocht naar de Monte Stivo (2059m). Als je boven bent aangekomen, is het tijd voor koffie in de berghut. Maar wel met een spectaculair uitzicht.

Prijs: € 404,- per volwassene.   kinderen tot 12 jaar hebben korting van 10%
De prijs is inclusief ezelhuur + materiaal en 3 overnachtingen inclusief ontbijt en diner in Malga Zanga. Een gids begeleidt jullie 1 dag. Niet inbegrepen zijn de lunches, die je zelf kunt kopen vooraf of ter plekke kunt bestellen.

Reserveer deze ezeltocht>>

SCROLL VERDER VOOR MEER EZELTOCHTEN

Toscane: Kastelen, dorpen en de Appenijnen

Deze ezeltocht van 4 of 6 dagen door een fantastisch deel van mooi Toscane. Je wandelt door de streek: Casentino, een vallei omringd met bergen. Het gebied is rijk aan middeleeuwse kastelen, veel weelderige bossen mooi uitzichten. Jullie lopen door een beschermd nationaal park.

Ezeltocht van 6 dagen
dag 1
Aankomst in Stia. Overnachting in een B&B, diner en ontbijt – bezoek aan het dorpje Stia

dag 2
Gemakkelijke tocht van zo’n 4 uur via een kasteel/fort dat uitkijkt over de Casentino vallei. Overnachting en diner, ontbijt bij een b&b of boerderij.

Dag 3
de ezeltocht gaat door het Nationaal Park van Casentino – mooi en uitgestrekt bos, struikgewas en veel wild. 6 Uur lopen! Jullie overnachten in Rifugio Asqua.

Dag 4
Een dag wandelen zonder de ezel(s), op bezoek bij het klooster Camaldoli – 4 uur lopen. Overnachting in Rifugio Asqua.

Dag 5
Ezeltocht van 4 uur naar Valagnesi, een klein stenen dorpje middenin de vallei, met een pittoresk uitzicht over de vallei. Overnachting, diner en ontbijt in lokale boerderij.

Dag 6
Terug naar de ezelverhuurder. De langste wandeltocht in km, maar bergaf. Einde van de tocht

Prijs: € 530,- per persoon: Inbegrepen zijn 4 overnachtingen, diner, ontbijt 1 ezel+materiaal, 5 dagen wandelen, 5 overnachtingen halfpension. Niet inbegrepen de lunches.
Kinderen tot 12 jaar krijgen korting ongeveer 10%.

Reserveer deze ezeltocht>>

Piëmonte - Lago d'Orta

met een gids rondom lago d’Orta – bij het Lago Maggiore

Piemonte ezeltocht

Lago d’Orta ligt ten westen van het Lago Maggiore en is een sub-alpine meer. Het meer ligt tussen de – hoge – bergen. Jullie zullen spectaculaire vergezichten ervaren en door wonderschone natuur struinen. Een ervaren berggids vergezelt jullie tijdens de tocht en zal jullie – in het Engels – veel vertellen over de natuur en de historie van het gebied.
Zware trektocht in de bergen. Kinderen vanaf 8 a 9 jaar met bergwandelervaring kunnen deze tocht aan. Je loopt per dag 4 a 7 uur (exclusief pauzes)

Dag 1
Aankomst in Varallo Sesia, overnachting, diner en ontbijt in hotel.

Dag 2
trektocht van 7 uur (!) door bossen en struikgewas. Aan het eind van de dag bereik je de oevers van lago d’Orta en kom je in het dorp Omegna.

Dag 3
Vandaag lopen jullie in 5 uur langs de overs van Lago d Orta naar Miasino. Prachtige panorama’s en stenen huisjes.

Dag 4
Kortere route: 4, 5 uur lopen, 200 m klimmen. Prachtige trektocht door de Agogna Vallei, een natuurlijke grens tussen de hoogvlakte en de Alpen. De tocht eindigt in Arola.

Dag 5
Terug naar Valsesia – de meest groene vallei van Italië, volgens de Italianen – 3,5 Uur lopen. Jullie gaan via een bergpass, met een fantastisch zicht op de beroemde Monte Rosa en andere bergtoppen van meer dan 4000m.

Prijs: € 612,- per persoon: Inbegrepen zijn 4 overnachtingen, diner, ontbijt 1 ezel+materiaal, 5 dagen wandelen met een ervaren berggids. Niet inbegrepen de lunches.
Kinderen tot 12 jaar krijgen korting ongeveer 10%.

Reserveer deze ezeltocht>>

 

Umbrië - Piano Grande

Umbrië – trekking over de Piano Grande, Castelluccio

Umbrië ezeltocht

Deze ezeltrektocht van 6 dagen is pittig, omdat het een aantal dagen behoorlijk omhoog en omlaag gaat – een keer zelfs 1000m omhoog op 1 dag. En ook omdat het een trektocht van 6 dagen is. Je kunt natuurlijk een rustdag nemen tussendoor, maar er is niet veel anders dan natuur en wandeltochten.
Jullie beginnen de ezeltocht in het mooie stadje Norcia, dat twee jaar geleden hard is getroffen door de zware aardebeving in dit gebied. De gevolgen daarvan zijn nog steeds te zien. Jullie overnachten 2 keer in een berghut Refuge Colle le Cese – eco vriendelijke B&B, eenvoudig maar goed.
Kies je voor deze trektocht, dan is bergwandelervaring een absolute must.

Prijs: € 641,- per persoon: Inbegrepen zijn 6 overnachtingen, diner, ontbijt 2 ezels+materiaal, 1 dag wandelen met een gids. Niet inbegrepen de lunches.
Kinderen tot 12 jaar krijgen korting ongeveer 10%.

Reserveer deze ezeltocht>>