Alpen ezel

Langs geurende bloemenpracht en fluitende marmotten

De Alpenezels lopen in de Queyras, het zuidelijke deel van de Alpen, bekend om de prachtige bloemenweiden tussen indrukwekkende bergpieken. De Monte Rosa en de Monte Viso zijn niet ver, als je op hoogte loopt, kun je ze bewonderen. De Queyras is ook bekend voor het relatief zonnige weer – wat in de zomer overigens flinke onweersbuien kan veroorzaken. Meestal in de avond, dus zorg dat je tijdig binnen bent!
De Queyras is een wandelparadijs. Jullie lopen in het gebied rond St. Veran, het hoogstgelegen dorp in Europa op 2042 meter. Dat betekent niet dat je niet moet klimmen, wil je een colletje pakken – te voet wel te verstaan – dan gaat het lekker steil omhoog. Maar elke keer als je buiten adem op de top staat, wordt je adem benomen door prachtig uitzicht.
Voor wie niet zoveel conditie heeft, is ook vrij gemakkelijke – voor berggebied dan – “familietocht” van drie of vier dagen mogelijk. Hoogtepunt daarvan is ongetwijfeld de overnachting middenin de bergen in de refuge de la Blanche – het eten, de ambiance en de marmotten die bijna uit je hand eten - Franser kan het bijna niet. De refuge is vanwege zijn goede bereikbaarheid trouwens aan de drukke kant. Maar ’s avonds, als de dagjesmensen zijn vertrokken, waan je jezelf op de dak van de wereld.

Info:
Parc National de Queyras: http://www.pnr-queyras.fr/
Saint Véran, hoogste dorp Europa: http://www.saintveran.com/Le-village-de-Saint-Veran
Gites en refuges Queyras: http://www.gites-refuges.queyras.com/pages/goa.php?pg=page_fr&rep=pages&nom_menu_fr=Accueil&lang=fr&men=Accueil&men1=Accueil&num=4Vlakbij St Véran runnen Olivier en Monique een mooie chambre d’hotes, met aan de overkant de ezels in een grote wei. Een overnachting in hun authentieke auberge is al een echte en vooral ook relaxte “bergervaring” als jullie tijdig aan het eind van de middag aankomen. Je kunt dan met je ezel kennis maken en genieten van de omgeving. Wellicht dat Olivier dan ook met jullie de route voor de volgende dagen alvast kan doorspreken. Je krijgt een kaart mee waar jullie op lopen.

Zwaarte gemiddeld tot pittig: Voor de trektochten in de bergen is het nodig dat je – en ook de kinderen - wel ervaring hebt met wandeltochten. De routes zijn niet overdreven lang: 10 tot 15 km. Het is wel berggebied. Alleen de driedaagse tocht is relatief gemakkelijk, maar reken ook op minimaal 4 tot 5 uur lopen zonder pauzes.
Belangrijk is voor allen dat je tenminste kennis hebt van lopen op wandelkaarten, in ieder geval moet je overweg kunnen met een kaart 1:25.000. Verdwalen is mogelijk, vraag de weg en kijk op de kaart voor plan B. Zorg dat je tijdig je pad wijzigt als je verkeerd bent gegaan, of neem de route een stukje terug, daar waar het fout is gegaan. Ondanks het relatief goede klimaat in de Queyras, kan het er ook spoken. Warme dagen kunnen ineens omslaan - onweer! – in een of meerdere flinke regenbuien. Neem warme kleding en regenkleding mee om te vermijden dat je rillend van de kou naar je volgende onderkomen zoekt.

Ezelhandleiding
Vóór jullie vertrekken op ezeltocht, spreekt Olivier uitgebreid – met een paar woordjes Engels - met jullie de route door. Je komt de dag vóór de ezeltocht aan op de ezelboerderij, alwaar jullie overnachten in de chambres d’hotes. Je wordt ingewijd in de verzorging van jullie ezel. Elke ochtend moet de ezel goed geborsteld, hoeven uitgekrabd en opgezadeld worden. Bovendien vertelt Olivier hoe je de ezel onderweg begeleidt. Belangrijk is dat je goed met dieren om kunt gaan en dat je je ervan bewust bent dat jullie een reisgenoot erbij hebben, die aanwijzingen en aandacht nodig heeft. Jullie krijgen voor vertrek van Ezeltjetrekje ook een “Korte Handleiding voor de Ezel”.Overnachtingen
Jullie slapen (en dineren) onderweg in refuges of chalets of gites. Deze zijn vrij basic: schoon en gezellig, maar verwacht niet altijd een douche en wc op je kamer. Wel op de gang. Belangrijk is dat je zelf handdoeken en bedlakens (lakenzak of slaapzak) meeneemt. Om een indruk te geven van de overnachtingsplekken waar je terecht komt, klik onderstaande links aan.
refuge de la blanche : http://www.refugedelablanche.com/queyras.html
gite la baita du loup : http://www.labaitaduloup.com/

Uitrusting:
* De ezel heeft een draagstel – het pakzadel – waar aan weerszijden grote tassen aan hangen. Daarin kunnen jullie een groot deel van je spullen kwijt: flessen water, blikjes drinken, proviand en kleding. De tassen moeten gelijk van gewicht zijn, dat moet elke ochtend vóór vertrek goed worden gecontroleerd. Jullie krijgen daarvoor een gewichtmeter mee. De ezel mag in totaal niet meer dan 40 kg dragen, inclusief het gewicht van het kind dat af en toe op de rug zit! je moet ook een dagrugzak meenemen om zelf de lichtere (of zwaardere) spullen te dragen.
* Voor alle wandelingen geldt: je moet een wandelkaart (1:25.000 = 1 km is 4 cm) kunnen lezen. Je wandelt op de kaart, dus pas op dat je niet de verkeerde weg in slaat!
* Jullie krijgen vóór vertrek een lijst van spullen die handig zijn om mee te nemen. Kinderen tot 8 jaar kunnen af en toe op de rug van de ezel uitrusten tijdens de wandeling. Het is daarom belangrijk dat je een (fiets-)helm meeneemt voor kinderen die op de rug meerijden.
* Plastic tupperware bakjes zijn handig om mee te nemen om de lunch (salades!) in te vervoeren.
* De hond kan in principe mee, maar mag absoluut niet los lopen. Jullie lopen een groot gedeelte in een natuurpark, dus de hond moet aan de lijn.Bovendien mg de hond NIET op kaer slapen, maar in de gang.


refuge de la Blanche


Richtprijs Alpen-ezel

Arrangement alpenezel 3 dagen lopen, 4 nachten
2 volwassenen, 2 kind tot 12 jaar. Een andere samenstelling heeft gevolgen voor de prijs

ezelhuur 3 dagen                                                                                                     € 165,-
dag aankomst overnachting, diner, ontbijt, picknick chambre ‘d hote            € 136,-
diner in restaurant in dorp niet inbegrepen. Picknick voor volgende dag zelf kopen in dorp
dag 1 dag 1 nuitee, diner, pt dej, picknick la baita du loup                               € 230,-
http://www.labaitaduloup.com/
dag 2 overnacht, diner,ontbijt, picknick refuge de la blanche                           € 196,-
(via de col du Longet 2701m) http://www.refugedelablanche.com/queyras.html
dag 3 terug naar ezelverhuurder+ overnacht, ontbijt                                         € 136,-
                                                                        Te betalen aan verhuurders :          € 863,-Daarnaast betaalt u aan Ezeltjetrekje:


Bemiddelingskosten                € 75,-
Boekingskosten                        € 30,-
Bijdrage assurantie                  € 25,-
BTW 21%                                   € 27,30
Te betalen aan Ezeltjetrekje € 157,30

Arrangement alpenezel 4 dagen lopen, 5 nachten
2 volwassenen, 2 kind t/m 11 jaar. Een andere samenstelling heeft gevolgen voor de prijs

ezelhuur + materiaal     4 dagen                                                                          € 220,-
aankomst overnachting, ontbijt, bij ezelverhuurder                                       € 136,-
dag 1 nuitee, diner, pt dej, picknick la baita du loup                                       € 230,-


dag 2 diner, pt dej, picknick refuge de la blanche                                           € 202,-


dag 3 overnacht diner, ontbijt, picknick chalet La Tangante                          € 198,-


dag 4 terug naar ezelverhuurder+ overnacht, ontbijt                                     € 136,-
                                                                      Te betalen aan verhuurders :         €1122,-
Daarnaast betaalt u aan Ezeltjetrekje:
Bemiddelingskosten                € 85,-
Boekingskosten                        € 40,-
Bijdrage assurantie                  € 25,-
BTW 21%                                   € 31,50
Te betalen aan Ezeltjetrekje € 181,50

De aanbetalingen van de overnachtingen gaan ook via internetbankieren. Na boeking ontvangt u alle gegevens voor de aanbetalingen via internet. De rest moet ter plekke cash betaald worden. Let op: je kunt op de meerdere plaatsen NIET met creditcard betalen. U kunt ook het gehele bedrag aan de overnachtingadressen via internet betalen. Dat moet u dan wel vooraf doorgeven aan Ezeltjetrekje.

De betaling aan Ezeltjetrekje voldoe je direct na boeking en bevestiging van ezeltocht.