Bourgogne ezel

Groene wandeltochten tussen kerken en kastelen

RESERVEER DEZE EZELTOCHT

Met zijn zacht glooiende landschap, oude dorpjes met romaanse kerken en groene weiden is de Brionnais een cultuurrijk en historisch landschap. Zuivere lucht die tot aan de horizon reikt. Maar je maakt een bocht en een onverwachte verandering van het landschap strekt zich voor je uit. Plotseling daal je af naar een klein dalletje, dan naar een tweede of zelfs een derde vallei. De volgende dag wandel je weer door een uitgestrekte weidelandschap tussen natuurstenen muurtjes of kleine haagjes. De paden tekenen zich in dit landschap af als uitgestrekte linten. In dit stukje Bourgogne is het groen dominant en voel je de ruimte en de ontspanning diep van binnen.

Jullie wandelen door oude en mooie dorpjes, zoals Semur en Brionnais. En op de route botsen jullie vast wel één keer op een van de vele kastelen in dit gebied. De ezelboerderij ligt in het zuiden van de Bourgogne, westelijk van Roanne. De boerderij van ezelverhuurder Céline heeft negen ezels. De regio is zeer toegankelijk voor wandelaars, vooral voor families met kleine kinderen, want het landschap is zacht glooiend en er zijn slechts geringe hoogteverschillen. De wandelingen zijn goed bewegwijzerd en het grootste deel gaat over goed gebaande paden. De ezels zijn zachtaardig en volgzaam, want Céline heeft ze zelf met geduld en respect opgevoed. Ze heeft samen met hen de wandelingen getest - de ezels zijn de professionals van de wandeltrektocht.
Info Brionnais, zuid Bourgogne
Bourgogne toerisme: http://www.bourgogne-tourisme.com/
Wandelen in het zuiden van de Bourgogne: http://www.bourgogne-du-sud.com
Le pays Brionnais: http://www.pays-charolais-brionnais.fr/

Vijfdaagse ezeltocht door de Brionnais


Dag 1: Je verlaat de beschaving om van de rust en de natuur te gaan genieten. Voor het grootste deel lopen jullie over goed gebaande paden en je doorkruist grote loofbossen. Aan het begin van de tocht wachten enkele lichte hoogteverschillen maar die zijn goed voor de kuiten! De eerste overnachting is in Saint Julien de Jonzy.
Dag 2: Jullie vervolgen je weg over goedgebaande paden door het vriendelijke heuvellandschap en door verkoelende bossen. Je komt voorbij het dorpje Briant, dat Klein Zwitserland in de Brionnais wordt genoemd omdat het te midden van vele heuvels en dalen ligt. Het dorpje met zijn 12e eeuwse kerktoren ligt op een bult boven de vallei van de Baleine. Overal rondom zie je de verschillende huizen en boerderijen in het landschap.
Dag 3: Jullie wandelen nu door het hart van de Brionnais met haar typerende kenmerken: kleine holle weggetjes en paden tussen de hagen met gering hoogteverschil. Droom weg in dit lieflijke landschap en laat je meevoeren door de rustige tred van de ezel. Jullie kunnen de boerderij: “bois bouton” bezoeken, waar je alles te weten kan komen over boerderijdieren (leuk voor kinderen).
dag 4: Deze dag is gewijd aan het Romaanse erfgoed van de Brionnais. De wandeling leidt langs kleine verborgen kapelletjes naar het dorp Semur en Brionnais. Dit dorp heeft het predikaat: mooiste dorp van Frankrijk. Het dorp, oorspronkelijk een fort uit de negende eeuw met bijzondere bouwwerken zoals de Romaanse kerk Saint Hilaire en het kasteel Saint Hugues, ligt op een vooruitstekende heuveltop, die uitkijkt over de vallei van de Loire.
Dag 5: Jullie lopen op het jaagpad van het kanaal dat evenwijdig loopt aan de Loire. Vroeger liepen hier ezels die een aanmerkelijk minder prettig leven hadden dan onze reisgenoten, die alleen jullie bagage hoeven te dragen. Vroeger moesten de ezels de zware vrachtschuiten trekken. Geniet van de rust over deze laatste vijf kilometer tot jullie aan de oevers van de Loire komen, waar je kunt zwemmen. Een gemakkelijk en rustig traject.Overnachtingen
Jullie slapen (en dineren) onderweg in gites en chambres d’hotes. Voor de lunch is het handig voor ieder gezinslid een plastic bakje mee te nemen, waarin verse salades kunnen worden vervoerd die je bij de picknick meekrijgt.
eerste wandeldag : Overnachting Mme Aubard : http://lechalis.blogspot.com/
vierde wandeldag : Chambre d’hote la vie en roses Iguerande http://www.lavieenroses.fr/html/home
vijfde wandeldag: terug naar de ezelboerderij met overnachting in de b&b van Céline
 Ezelverhuurder

Celine is de organisator van de ezeltochten in het zuiden van de Bourgognestreek. Behalve dat ze voor haar ezels zorgt en wandelaars de mooiste plekken in de Brionnais laat zien, runt Celine een uitgestrekte boomgaard. Op biologische wijze verbouwt Celine hier appels, peren en druiven. Verder ontvangt zij de gasten in haar gezellige b&b en is er een gite te huur. Vanuit de gite is het ook mogelijk dagtochten te maken met de ezel.
Ezeltjetrekje koos de vijfdaagse tocht uit voor dit arrangement, maar je kunnen natuurlijk ook drie of vier dagen of een week op ezeltrektocht. Dat verandert uiteraard wel de prijzen.
Zwaarte licht: Je hoeft niet een top wandelconditie te hebben voor deze tocht, maar je moet wel al langere wandelingen hebben gemaakt (10 km). Dat geldt ook voor de kinderen; ze moeten wel al eerder hebben gewandeld. De routes zijn niet extreem lang: 10 tot 14 km. Genoeg water meenemen voor onderweg is altijd noodzaak! De waterflessen kunnen in de ezeltassen.

Ezelhandleiding
Vóór jullie vertrekken op ezeltocht, bespreekt Céline uitgebreid met jullie de route, ze spreekt redelijk Engels. Jullie worden ook ingewijd in de verzorging van je ezel onderweg. Elke ochtend moet de ezel goed geborsteld worden, hoeven uitkrabben en de ezel opzadelen. Verder vertelt Céline jullie ook hoe je zelf de ezel onderweg begeleidt. Met een ezel wandelen betekent dat je één reisgenoot meer hebt, die aanwijzingen en aandacht nodig heeft. Jullie krijgen voor vertrek van Ezeltjetrekje een “Korte Handleiding voor de Ezel”.
Juist vanwege de ‘handleiding voor wandelen met een ezel’ is het belangrijk om de dag vóór jullie ezeltocht te arriveren bij de ezelboerderij: om kennis te maken met jullie ezel en de ezeltocht door te spreken. Céline heeft een chambre d’hote, waar jullie kunnen overnachten, incl diner en ontbijt en picknick voor onderweg.

la vie en roses

Uitrusting:
* De ezel heeft een draagstel – het pakzadel – waar aan weerszijden grote tassen aan hangen. Daarin kunnen jullie een groot deel van je spullen kwijt: flessen water, blikjes drinken, proviand en kleding. De tassen moeten gelijk van gewicht zijn. De ezel mag in totaal niet meer dan 40 kg dragen, inclusief het gewicht van het kind dat af en toe op de rug zit! Het is nodig dat jullie ook een dagrugzak meenemen om zelf de lichtere spullen te dragen.
* Voor alle wandelingen geldt: je moet een wandelkaart (1:25.000 = 1 km is 4 cm) kunnen lezen. Je wandelt op de kaart (en met een – Duitse of Engelse - routebeschrijving), dus pas op dat je niet de verkeerde weg in slaat!
* Jullie krijgen vóór vertrek een lijst van spullen die handig zijn om mee te nemen. Kinderen tot 8 jaar kunnen af en toe op de rug van de ezel meerijden en uitrusten tijdens de wandeling. Het is daarom belangrijk dat je een (fiets-)helm meeneemt voor kinderen die op de rug meerijden.
* Plastic tupperware bakjes zijn handig om mee te nemen om de lunch (salades!) in te vervoeren.
* De hond kan in principe mee, mits hij gehoorzaam is en aan de lijn wordt gehouden. Maar let wel: je hebt dan wéér een extra reisgenoot erbij!

RESERVEER DEZE EZELTOCHT

Prijzen Bourgogne-ezel: Arrangement voor 4 wandeldagen 5 nachten:

Ezeltocht 4 dagen + 2x overnachting volpension bij aankomst en vertrek
Gezin 2 volw, 2 kind jonger dan 12 jaar:
Let op: een andere gezinssamenstelling en/of meer of minder wandeldagen heeft gevolgen voor de prijzen!

Ezelhuur + materiaal 4 dagen                                                                         € 230,-
Dag 1 Aankomst op ezelboerderij – overnacht, diner, ontbijt en picknick:            € 197,-
Dag 2 eerste wandeldag overnacht volpension gite coq a l'ane:                         
Dag 3 tweede wandeldag overnacht indianentent cachettes volpension            
Dag 4 derde wandeldag overnacht volpension Catherine Aubard chambre      totaal 810
Dag 5 vierde wandeldag - terug naar ezelverhuurder+ overnacht, diner ontbijt    € 165
                                                               Totaal kosten aan verhuurders:       € 1.402-


Daarnaast betaalt u aan Ezeltjetrekje:

Bemiddelingskosten            € 85,-
Boekingskosten                  € 30,-
Bijdrage assurantie             € 25,-
BTW 21%                          € 29,40
                            Totaal: € 169,40

De betalingen voldoe je direct aan de verhuurders via internetbankieren – buitenland. De aanbetalingen per verhuurder bedragen 40 procent van het bedrag. Let op: je kunt NIET ter plekke met creditcard betalen. Het is mogelijk om vlak vóór je vakantie het hele bedrag (na aftrek van de aanbetaling) over te maken naar verhuurders, zodat je niet met honderden euro’s cash geld hoeft rond te lopen.
De betaling aan Ezeltjetrekje voldoe je direct na boeking en bevestiging van ezeltocht.

Routebeschrijving 4 daagse ezeltocht (in het Engels, jawel!)
The first day, you will leave the farm to pass on the other side of the Loire in the direction of the hills of Brionnais. You will take paths and small typical roads of the bocage Brionnais, leading to the small villages of Fleury the Mountain, lived in time of the Gauls by the tribe of "bramavi" (the population is much less barbaric now, reassure you!), of Saint Bonnet de Cray and Saint Julien de Jonzy. It is a circuit in very varied and very panoramic aspects, each of its villages being at the top of a hill. You will sleep in the village of Saint Julien de Jonzy where several solutions of accommodations offer themselves to you (10 or 14 km).
The second day, You will continue to walk on these very pleasant paths: first stage in the washhouse of Saint Julien de Jonzy, hidden in a small case of greenery. Then you will have one of the most beautiful sights on the brionnais which we can have on the heights of Saint Christophe en Brionnais. You will pass by small brionnaise Switzerland: it is indeed a multitude of hills and valleys which give it this naming.
The third day, you will cross of magnificent forest to arrive to the ancient capital of Brionnais, Semur en Brionnais, classified as one of the most beautiful village of France. Situated on a cape dominating the Loire valley, the village, ancient fortress of IXth century, preserved remarkable buildings as saint Hilaire's Romanic church and castle of Saint Hugues.
You will join then your evening stage, small haven of peace in the middle of the meadows (16 km).
The fourth day, you will take the small path of the ponds which makes the happiness of the walkers: indeed, you will follow a succession of small lakes connected by a small brook : a real pleasure. Then a small hike in forest to come down again quietly in the direction of Iguerande where you can visit the Romanic church (one of the most beautiful of our country) and the museum « reflet Brionnais » wich tell you about the life in brionnais one century ago.
Then admire the magnificent sight on the Loire valley before coming down again in the direction of our farm (14, 12 or 7 km).