auvergne ezel

Nederlandse ezels in de heuvels van Parc Livradois Forez

RESERVEER DEZE EZELTOCHT

De Auvergne heeft veel verschillende landschappen. Dat maakt vakantie in dit gebied ook erg afwisselend. In het oostelijk deel van de Auvergne organiseert Robert Molier ezeltochten in de regio de Haute-Loire, vlakbij het Parc Livradois Forez. Robert woont te midden van de mooie Auvergne-heuvels en vlakbij de rivier de Allier met de ezels Nenette, Billy, Caramel, Gaston, Millau, Solene en Nina. In deze afwisselende omgeving loop je door heuvellandschap met prachtige vergezichten of je daalt af naar het dal van de rivier de Allier. Wandelen met een ezel in dit gebied is genieten van ruimte, rust en natuur. Met het hele gezin en met je wandelmaatje. Elke avond kom je aan in een andere gite, soms eenvoudig, maar altijd gezellig. De gastvrouw en gastheer verwachten jullie met een aperitief op het terras in de zomerse avondzon en een lekker diner. Maar eerst de ezel verzorgen: afzadelen, drinken en voer geven en de ezel naar een lekkere malse wei voeren.

De Auvergne, ook wel "het groene hart" van Frankrijk genoemd, biedt naast prachtige natuur en veel outdoor mogelijkheden (kano, fietsen, atb) ook cultuur: kastelen kerken, romaanse kunst, abdijen en kapellen.

Zie ook het reisverslag van de familie Van Mullekom, zomer 2011.

Info:

Auvergne toerisme: Nederlandse info over de Auvergne

Auvergne: www.frankrijkvakantieland.nl>>

Parc Livradois Forez : Franse website>>

 

Robert biedt meerdaagse ezeltochten aan. Ezeltjetrekje koos een vier- en een vijfdaagse tocht uit voor dit arrangement, maar jullie kunnen natuurlijk ook drie dagen of een week op ezeltrektocht. Dat verandert uiteraard de prijzen.

Zwaarte gemakkelijk tot gemiddeld: Afhankelijk welke route je volgt. Deze wandeltocht is geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Robert spreekt de avond vóór de ezeltocht met jullie uitgebreid de route door. Voor een deel ligt die route vast vanwege de – niet al te uitgebreide – overnachtingsmogelijkheden met ezel in het gebied. Maar er zijn ook afkortingen of uitbreidingen mogelijk van de route. Overal kan ook een rustdag worden ingelast.

In ieder geval is het nodig dat je – en ook de kinderen - wel enige ervaring hebt met wandelen. De routes zijn niet overdreven lang: 10 tot 15 km. Het gebied is niet overdreven steil, maar het gaat wel omhoog en omlaag. In principe wordt er gelopen op wandelkaarten van 1:25000.

gorges d'allier    Ezelhandleiding

Elke ochtend vóór vertrek moet jullie ezel goed geborsteld, hoeven uitgekrabd en opgezadeld worden. Bij aankomst krijgen jullie van Robert 2 picknicktassen die aan weerszijden aan het draagstel komen te hangen. Het is belangrijk om het gewicht gelijk te verdelen omdat anders het draagstel gaat verschuiven. De ezelverhuurder biedt “service bagage” aan voor mensen die niet zelf een belangrijk deel van hun bagage willen dragen. De bagage wordt dan met de auto vervoerd (dat kost 20 euro per dag extra). Jullie nemen dus alleen zadeltassen voor de picknick mee.

Robert vertelt jullie voor vertrek hoe je zelf de ezel onderweg begeleidt. Affiniteit met dieren is belangrijk en je moet je ervan bewust zijn dat jullie er een reisgenoot bij hebben die aanwijzingen en aandacht nodig heeft.

Jullie krijgen voor vertrek van Ezeltjetrekje ook een “Korte Handleiding voor de Ezel”.
 

RESERVEER DEZE EZELTOCHT
 

Huisje te huur

Een andere fijne manier om een ezeltocht in de Auvergne te maken is om een huis te huren - per dag of per week - en dan vanuit je eigen huisje met een ezel dagwandelingen te maken.

Ga je een rondwandeling van enkele dagen met de ezel maken, dan logeer je in chambres d'hotes en in een hotel. Voorafgaand en na de ezeltocht verblijf je in het familieappartement dat robert verhuurt. Daar kun je zelf eten koken of je eet in het restaurant in het dorp. In het prijsvoorbeeld is uitgegaan van het grote comfortabele appartement in de vroegere jongensschool van het dorpje. Meer authentieke huisjes zijn te huur, zoals de oude molen (gerenoveerd).
 


Oude molen                                              gite te huur

Overnachtingen

Jullie slapen (en dineren) onderweg in gites en chambres d’hotes. De route voor deze tocht ligt niet vooraf vast, maar wordt ingevuld al naar gelang de overnachtingadressen onderweg vrij zijn op de door jullie gekozen data voor de ezeltocht. Dat kan overigens ook gevolgen hebben voor de prijs – de onderstaande prijs is daarom een richtprijs. De werkelijke prijs zal niet veel afwijken. Om een indruk te geven van de overnachtingsplekken waar jullie terecht komen, klik onderstaande links aan.

Overnachting St Didier gite d’etape:


gite st Didier                                               gite Boucharel

Uitrusting:

* De ezel heeft een draagstel – het pakzadel – waar aan weerszijden tassen aan hangen. Daarin kunnen jullie een groot deel van je spullen kwijt: flessen water, blikjes drinken, proviand. De tassen moeten gelijk van gewicht zijn, dat moet elke ochtend vóór vertrek goed worden gecontroleerd. De ezel mag in totaal niet meer dan 40 kg dragen, inclusief het gewicht van het kind dat af en toe op de rug zit! je moet ook een dagrugzak meenemen om zelf de lichtere (of zwaardere) spullen te dragen.

* Voor alle wandelingen geldt: je moet een wandelkaart (1:25.000 = 1 km is 4 cm) kunnen lezen. Je wandelt op de kaart, dus pas op dat je niet de verkeerde weg in slaat!

* Jullie krijgen vóór vertrek een lijst van spullen die handig zijn om mee te nemen. Kinderen tot 10 jaar kunnen af en toe op de rug van de ezel uitrusten tijdens de wandeling. Het is daarom belangrijk dat je een (fiets-)helm meeneemt voor kinderen die op de rug meerijden (reserve helmen zijn aanwezig) .

* Plastic tupperware bakjes zijn handig om mee te nemen om de lunch (salades!) in te vervoeren. Glas mag niet mee op de ezel.

* De hond kan in principe mee, mits hij gehoorzaam is en aan de lijn wordt gehouden bij aankomst bij de chambre d’hote in ieder geval tot duidelijk is of de hond vrij kan rondlopen. Denk aan kippen, katten of andere honden.

 

RESERVEER DEZE EZELTOCHT

Richtprijs Auvergne-ezel

Arrangement voor 4 dagen: 2 volw, 2 kind tot 12 jaar 4 dagen, 5 nachten:

 

Ezelhuur + uitrusting + route organiseren 4 dagen                               € 240,-
bagagevervoer 25 uro per dag                                                                  € 100,-

Overnachting bij aankomst appartement zonder eten                         € 100,-

(eten zelf maken in kleine keuken of mogelijk in restaurant)

Dag 1 Overnachting chambre d'hote le boucharel volpension          € 195,-

Dag 2 overnachting St Vert volpension                                                   € 160,-

Dag 3 overnachting St Pierre volpension                                               € 168,-

Dag 4 terug naar ezelverhuurder, overnachting in appartement      € 100,-

                                            Te betalen aan verhuurders:                        €1063,-
 

Daarnaast betaalt u aan Ezeltjetrekje:
Bemiddelingskosten                       € 85,-
Boekingskosten                               € 25,-
Bijdrage assurantie                         € 25,-
BTW 21%                                           € 28,35
                                   Totaal € 163,35

De betalingen voldoe je direct aan de ezelverhuurder via internetbankieren – buitenland. Jullie ontvangen van de ezelverhuurder een contract met de precieze bedragen ter ondertekening. De aanbetaling bedraagt 40 procent van het totaal bedrag aan de ezelverhuurder. Let op: je kunt onderweg NIET ter plekke met creditcard betalen. De betaling aan Ezeltjetrekje voldoe je direct na boeking en bevestiging van ezeltocht.