Vogezen ezel

Door weelderige bossen en over alpine hoogten

Wie in de bergen wil lopen, maar de Alpen te ver of te hoog zijn, kan zijn hart ook ophalen in de Vogezen. Op zo’n 650 km afstand vanaf Utrecht ligt een echt, puur berggebied om van te genieten. Met alpiene weiden en prachtige vergezichten – als het mooi weer is óók naar de Alpen!

De Vogezen doorkruisen met de ezel is een echt bergavontuur. Je kunt zo een paar km klimmen door de bossen over een smal wandelpad. Om vervolgens weer op adem te komen in de hogere weidevlakten en te genieten van prachtig uitzicht. Ook de ezel heeft op deze steile flanken aanmoedigingen nodig! Het kost wat moeite, maar dan heb je ook wat: ongerepte natuur, verscholen auberges en uitgestrekt, gemarkeerd wandelgenot.

Neem wel een dikke fleece en goede regenkleding mee, want het kan ook best nat – en koud! - zijn in de Vogezen. Het is er niet voor niks zo groen!
Jullie komen aan de “Duitse” kant van de Vogezen aan: daar waar de wijn groeit en overigens de zon ook meer schijnt dan aan de andere kant van de Vogezen-cols. De Fransen noemen de Vogezen-cols: “Ballons”; ze zijn rond, kaal (zonder bomen, maar met alpine weiden) en bol en daarom goed te bereiken, ook met de auto trouwens.

Meer info:
Parc naturel des Ballons des vosges:

       
ezels en tipi (4 personen) bij de ezelboerderij                                   ferme in de Vogezen

Richard en Francoise verhuren al 25 jaar ezels in de Vogezen. Hun “ferme” – middenin het bos - is het startpunt van talloze wandelroutes. Ezeltjetrekje een vier- en een vijfdaagse tocht uit voor dit arrangement. Voor stevige stappers is het natuurlijk ook mogelijk langer te wandelen met de ezel, dat kan met de boeking: ezel op maat. Daarnaast is het mogelijk om een weekarrangement te boeken, waarbij jullie een week in het 6 persoons chalet verblijven, vlakbij de ferme van Richard en Francoise. Jullie zorgen dan zelf voor eten en kunnen per dag verschillende tochten met de ezel in de omgeving maken. Wandelroutes zijn er in ieder geval genoeg!

Zwaarte gemiddeld tot pittig: Voor de trektochten is het nodig dat je – en ook de kinderen - wel ervaring hebt met wandeltochten. De routes zijn niet overdreven lang: 10 tot 15 km. Het is wel berggebied, dus het gaat up en down. Je moet je weg zoeken door het bos over de berghellingen. Dat vergt tenminste kennis van lopen op wandelkaarten, in ieder geval moet je overweg kunnen met een kaart 1:25.000. Verdwalen is – ondanks de prima bewegwijzering – echt mogelijk. Zorg dat je goed op de beschrijving – de kaart - let en tijdig je pad wijzigt als je verkeerd bent gegaan (ga terug naar de plek waar het waarschijnlijk fout is gegaan en begin opnieuw!) Vraag het desnoods aan de eerste de beste die je tegenkomt. Veel bewoners in de Vogezen spreken Duits.

Het weer in de Vogezen kan grillig zijn. Warme dagen kunnen ineens omslaan- onweer! – in een of meerdere flinke regenbuien. Neem warme kleding en regenkleding mee om te vermijden dat je rillend van de kou naar je volgende onderkomen zoekt.

Ezelhandleiding

Vóór jullie vertrekken op ezeltocht, spreekt Richard uitgebreid – evt in het Duits - met jullie de route door. Je komt aan op de ezelboerderij, alwaar jullie overnachten in de gite (kamers voor 8 personen. Vervolgens gaan jullie een dag “oefenen” met de ezel: je wordt ingewijd in de verzorging van je. Elke ochtend moet de ezel goed geborsteld, hoeven uitgekrabd en opgezadeld worden. Bovendien vertelt Richard hoe je de ezel onderweg begeleidt. Belangrijk is dat je goed met dieren om kunt gaan en dat je je ervan bewust bent dat jullie een reisgenoot erbij hebben, die aanwijzingen en aandacht nodig heeft. Jullie krijgen voor vertrek van Ezeltjetrekje ook een “Korte Handleiding voor de Ezel”.

Na de korte cursus ‘ezelbegeleiding’ gaan jullie op dag 1 een tocht in de omgeving maken.

De ezelboerderij beschikt over een gite voor 8 personen, waar jullie bij aankomst en eventueel bij vertrek met het hele gezin kunnen overnachten, incl diner en ontbijt. Na dag 1 begint het “echte werk” en gaan jullie met je ezelmaatje drie of vier dagen op pad.

gite te huur bij ezelboerderij

Overnachtingen
Jullie slapen (en dineren) onderweg op “fermes” die vaak nog in bedrijf zijn (Steinlebach en Rothenbrunnen). Deze zijn vrij basic: schoon en gezellig, maar verwacht niet direct een douche en wc op je kamer. Welop de gang. Christlesgut is wat luxer, een mooie chambre d’hotes op een prachtige locatie. Om een indruk te geven van de overnachtingsplekken waar je terecht komt, klik onderstaande links aan.

Chambres d’hotes Christlesgut: http://www.christlesgut.com/
Ferme-auberge Rothenbrunnen: http://rothenbrunnen.izihost.com/
Ferme-auberge Steinlebach: http://www.auberge-steinlebach.com/
AJ Dynamo (oudste jeugdherberg in Frankrijk!)http://ajdynamo.free.fr/dynamo_website
Ferme-auberge Schnepfenried: http://www.ferme-auberge-deybach.fr/

           

gite AJ Dynamo - middenin de Vogezen

Uitrusting:

* De ezel heeft een draagstel – het pakzadel – waar aan weerszijden grote tassen aan hangen. Daarin kunnen jullie een groot deel van je spullen kwijt: flessen water, blikjes drinken, proviand en kleding. De tassen moeten gelijk van gewicht zijn, dat moet elke ochtend vóór vertrek goed worden gecontroleerd. Jullie krijgen daarvoor een gewichtmeter mee. De ezel mag in totaal niet meer dan 40 kg dragen, inclusief het gewicht van het kind dat af en toe op de rug zit! je moet ook een dagrugzak meenemen om zelf de lichtere (of zwaardere) spullen te dragen.
* Voor alle wandelingen geldt: je moet een wandelkaart (1:25.000 = 1 km is 4 cm) kunnen lezen. Je wandelt op de kaart, dus pas op dat je niet de verkeerde weg in slaat!
* Jullie krijgen vóór vertrek een lijst van spullen die handig zijn om mee te nemen. Kinderen tot 8 jaar kunnen af en toe op de rug van de ezel uitrusten tijdens de wandeling. Het is daarom belangrijk dat je een (fiets-)helm meeneemt voor kinderen die op de rug meerijden.
* Plastic tupperware bakjes zijn handig om mee te nemen om de lunch (salades!) in te vervoeren.
* De hond kan in principe mee, mits hij gehoorzaam is en aan de lijn wordt gehouden

     

Christlesgut overnachting                         Gite Troisfours overnachting in de Vogezen

RESERVEER DEZE EZELTOCHT

Richtprijs Vogezen-ezel

De prijzen wijzigen als de samenstelling van het gezin wijzigt!

Arrangement voor 5 dagen halfpension (ontbijt en diner): “Petit Ballon”
Per dag lopen jullie ongeveer 4 tot 5 uur – afhankelijk van de snelheid van de wandelaars (pauzes niet meegerekend)

Dag 1: uitleg “hoe begeleid ik de ezel” en rond-wandeltocht van 12 km vanaf de ezelboerderij
3 wandeldagen – 4 overnachtingen:
Ezelhuur+ materiaal (draagstel + tassen)                                                                         € 220,-
Kosten voor geplastificeerde wandelkaart                                                                          €   25,-
Dag 1 overnachting in gite van Richard en Francoise of hotel le Soleil d'Or halfpension          € 180,-
Dag 2 overnachting in gite van Richard en Francoise of hotel le Soleil d'Or halfpension          € 180,-
Dag 3 vier tot vijf uur lopen; overnachting ferme auberge Rothenbrunnen volpension           € 150,-
Dag 4 drie tot 4 uur lopen; overnachting volpens auberge Hahnenbrunnen bij Petit Ballon    € 170,-

Dag 5 terug naar ezelboerderij: Deze dag gaat berg af, dus je loopt in 3 tot 4 uur terug.                          € 180,-
                                                                Te betalen aan verhuurders: € 1105,-

Daarnaast betaalt u aan Ezeltjetrekje:
Bemiddelingskosten                    € 85,-
Boekingskosten                          € 40,-
Bijdrage assurantie                     € 25,-
BTW 21%                                  € 31,50
Te betalen aan Ezeltjetrekje € 181,50

Arrangement “Ezel + chalet” (4 tot 6 personen) een week                     € 950,-

Jullie huren het chalet (6 personen) voor één week – van zaterdag tot zaterdag – inclusief ezel voor 4 dagen. Eten kopen en koken doe je zelf. Elke dag maken jullie een andere wandeling met de ezel, om s’avonds in je eigen chalet terug te keren.

Het chalet ligt op 50 m boven de ezelboerderij, middenin het bos. Jullie hebben je eigen privacy, je kunt op eigen tempo met jullie ezelmaatje heerlijk door de bossen dwalen of naar een top klimmen. ’s Avonds heerlijk uitrusten bij het knapperend haardvuur….

Prijs huur chalet: hoogseizoen (juli/aug) van zaterdag tot zaterdag:            € 650,-
Huur ezel + materiaal 4 dagen (meer of minder als jullie dat willen)              € 180,-
Bemiddeling Ezeltjetrekje:                  € 120,-

Chalet te huur bij ezelverhuurder:De ezelverhuurder vraagt een aanbetaling van € 150 euro bij boeking. Als de boeking wordt geannuleerd, krijgt u die aanbetaling NIET terug. De aanbetalingen van de andere overnachtingen gaan ook via internetbankieren. Na boeking ontvangt u alle gegevens voor de aanbetalingen via internet. De rest moet ter plekke cash betaald worden. Let op: je kunt op de meerdere plaatsen NIET met creditcard betalen. U kunt ook het gehele bedrag aan de overnachtingadressen via internet betalen. Dat moet u dan wel vooraf doorgeven aan Ezeltjetrekje. De betaling aan Ezeltjetrekje voldoe je direct na boeking en bevestiging van ezeltocht