cevennes ezel

Op ontdekkingstocht door ongerepte kastanjeheuvels


Over de Cevennes hoogten

RESERVEER DEZE EZELTOCHT
De (Schotse!) schrijver Robert Louis Stevenson liep in 1878 met zijn ezel Modestine vanaf de Auvergne naar St Jean du Gard in de Cevennes. Over dit prachtige gebied, schreef hij een boek. De natuurlijke pracht hebben de Cevennes sindsdien wel behouden. Het is een vrij ongerept gebied met oude muilezelpaden en kleine gehuchten.
De ezelboerderij van Annie en Remco (Belgisch) ligt verscholen op de berg middenin het kastanjebos. De weg ernaartoe is al een bijzondere ervaring: je komt terecht in the middle of nowhere… De Stevenson-trail komt hier niet direct langs, maar de natuur is er niet minder ongerept om. De kastanje is de meest voorkomende boom, wiens vrucht – de kastanje - in oude, armoedige tijden voor voedsel zorgde en werd en wordt (!) gebruikt voor talloze gerechten en drank!
De kudde van 25 ezels is door Annie en Remco getraind om mensen die graag willen wandelen te begeleiden in hun ontdekking van de Cevennes-natuur. Je komt aan het begin van de middag, om de eerste dag te ‘aarden’ in de omgeving. Je maakt je eerste wandeling met de ezel, onder begeleiding van Annie of Remco. ’s Avonds worden jullie op het heerlijke terras with a view, samen met de andere gasten, verrast met een heerlijk diner, waarbij de kastanjelikeur natuurlijk niet ontbreekt als aperitief.
Info:
Les Vans toeristeninfo: http://www.les-vans.com/

Annie en Remco bieden meerdaagse ezeltochten aan. Ezeltjetrekje koos een drie- en een vijfdaagse tocht uit voor dit arrangement, maar jullie kunnen natuurlijk ook vier dagen of een week op ezeltrektocht. Dat verandert wel de overnachtingen – je komt dan een of twee nachten in een tent of yourte te slapen. En het verandert uiteraard de prijzen.
Zwaarte gemiddeld: Voor de wandelingen is het nodig dat je – en ook de kinderen - wel ervaring hebt met wandeltochten. De routes zijn niet overdreven lang: 10 tot 15 km. Het gebied is niet overdreven steil, maar het gaat wel omhoog en omlaag. Je weg zoeken door het bos en langs en over de heuvels vergt bovendien dat je kennis hebt van wandelkaarten, in ieder geval moet je op de kaart 1:25.000 lopen, dus let op dat je niet verdwaalt!


Ezelhandleiding
Vóór jullie vertrekken op ezeltocht, spreekt Remco uitgebreid met jullie de route door. Je komt aan om 14.00 uur bij de ezelboerderij, alwaar jullie ingewijd worden in de verzorging van je ezel onderweg. Elke ochtend moet de ezel goed geborsteld, hoeven uitgekrabd en opgezadeld worden. Bovendien vertelt Remco jullie hoe je zelf de ezel onderweg begeleidt. Belangrijk is dat je goed met dieren om kunt gaan en dat je ervaart dat jullie een reisgenoot erbij hebben, die aanwijzingen en aandacht nodig heeft.
Na de korte cursus ‘ezelbegeleiding’ gaan jullie zelf een korte tocht in de omgeving maken. ’s Avonds bij het diner wisselen jullie dan je eerste ezel-ervaringen uit met andere ezelwandelaars en met Annie en Remco, die al jullie vragen kunnen beantwoorden.
Jullie krijgen voor vertrek van Ezeltjetrekje ook een “Korte Handleiding voor de Ezel”.
De ezelboerderij beschikt over een gite voor 5 personen, een grote wigwam en een gezellige Yourte (nomadentent) waar jullie met het hele gezin in kunnen overnachten, incl diner en ontbijt. Na dag 1 begint het “echte werk” en gaan jullie met je ezelmaatje drie of vijf dagen op pad.Overnachtingen
Jullie slapen (en dineren) onderweg in gites en chambres d’hotes. De route voor deze tocht ligt niet vooraf vast, maar wordt door Remco en Annie ingevuld al naar gelang de overnachtingadressen onderweg vrij zijn op de door jullie gekozen data voor de ezeltocht. De paden in dit gebied zijn talrijk, dus het zal geen gevolgen hebben voor jullie wandelplezier. De gekozen route kan wel gevolgen hebben voor de prijs, vanwege de verschillende prijzen vqan de overnachtingsadressen. De onderstaande prijzen zijn dus richtprijzen en afhankelijk van plek waar jullie overnachten. Om een indruk te geven van de overnachtingsplekken waar je terecht komt, klik onderstaande links aan.
Hotel les amis in Aujac: http://www.restaurantdesamis.fr/
gite les trois rivieres, Pied de Borne: http://www.les-trois-rivieres.fr/
gite de la Butinerie, Albespeyres : http://www.labutinerie.com/
gite Mas de l’Affenadou : http://www.gite-lozere.com/


Uitrusting:
* De ezel heeft een draagstel – het pakzadel – waar aan weerszijden grote tassen aan hangen. Daarin kunnen jullie een groot deel van je spullen kwijt: flessen water, blikjes drinken, proviand en kleding. De tassen moeten gelijk van gewicht zijn, dat moet elke ochtend vóór vertrek goed worden gecontroleerd. Jullie krijgen daarvoor een gewichtmeter mee. De ezel mag in totaal niet meer dan 40 kg dragen, inclusief het gewicht van het kind dat af en toe op de rug zit! je moet ook een dagrugzak meenemen om zelf de lichtere (of zwaardere) spullen te dragen.
* Voor alle wandelingen geldt: je moet een wandelkaart (1:25.000 = 1 km is 4 cm) kunnen lezen. Je wandelt op de kaart, dus pas op dat je niet de verkeerde weg in slaat!
* Jullie krijgen vóór vertrek een lijst van spullen die handig zijn om mee te nemen. Kinderen tot 8 jaar kunnen af en toe op de rug van de ezel uitrusten tijdens de wandeling. Het is daarom belangrijk dat je een (fiets-)helm meeneemt voor kinderen die op de rug meerijden.
* Plastic tupperware bakjes zijn handig om mee te nemen om de lunch (salades!) in te vervoeren.
* De hond kan in principe mee, mits hij gehoorzaam is en aan de lijn wordt gehouden
Richtprijs Cevennes-ezel

Arrangement voor 5 dagen: “Les Cevennes Ardechoises"
2 volwassenen, 1 kind jonger dan 12 jaar – 1 ezel                         € 1440,- volpension
Voor een andere samenstelling van de deelnemers geldt uiteraard een andere prijs.
Voor een extra kind jonger dan 12 jaar reken circa € 200,- extra.
Voor een extra kind vanaf 12 jaar en/of een volwassene reken circa € 350,- extra.
Let op: De ezelverhuurder zet per familie een route uit en voorziet jullie van een routekaart. Daarvoor rekent hij apart organisatiekosten in de totale prijs van de ezeltocht.
Dag 1: aankomst om 15.00 uur bij de ezelboerderij - daar krijgen jullie een introductie + wandeling van 2 uur
4 wandeldagen – 5 overnachtingen:
Gite van Charles en Luce a Elze, een groot gerenoveerd huis, met chambres d’hotes en prachtig uitzicht.
gite les trois rivieres, Pied de Borne: http://www.les-trois-rivieres.fr/
gite de la Butinerie, Albespeyres : http://www.labutinerie.com/
gite Mas de l’Affenadou : http://www.gite-lozere.com/
Dag 5 einde wandeling rond 16.00 uur, diner en overnachting+ ontbijt bij ezelverhuurder

Daarnaast betaalt u aan Ezeltjetrekje:
Bemiddelingskosten              € 85,-
Boekingskosten                      € 30,-
Bijdrage assurantie               € 25,-   
BTW 21%                                  € 29,40
                                Totaal:      €169,40
   
De betalingen voldoe je direct aan de ezelverhuurder via internetbankieren – buitenland. Jullie ontvangen van de ezelverhuurder een contract met het precieze bedrag ter ondertekening. De aanbetaling bedraagt 40 procent van het totaal bedrag. Let op: je kunt NIET ter plekke met creditcard betalen. Het is mogelijk om vlak vóór je vakantie het resterende bedrag via internetbankieren over te maken naar de ezelverhuurder, zodat je niet met honderden euro’s cash geld op zak hoeft te lopen.
De betaling aan Ezeltjetrekje voldoe je direct na boeking en bevestiging van ezeltocht.